/ БГНЕС
Пожар обхвана 14-етажен блок в квартал Кампанар във Валенсия. Огънят се е разпространил към съседна сграда.

Повече от 20 пожарни екипа се борят с огъня, а хората бяха призовани да стоят далеч от района.
 

Валенсия пожар
БГНЕС


Няколко души са пострадали при инцидента, като местните медии съобщават, че е възможно хора да са блокирани вътре.

 

Вестник "Ел Паис" съобщава, че седем души са получили наранявания, включително двама пожарникари.

Местните медии съобщават, че пожарникарите са спасили няколко обитатели на сградата, включително двойка, живееща на седмия етаж.
 

Валенсия пожар
БГНЕС


Един мъж, който живее на втория етаж на сградата, разказа пред телевизионния канал La Sexta, че пламъците са се разраснали бързо след началото на пожара.

"Огънят се разпространи за 10 минути", каза той и добави, че материалът по фасадата на сградата може да е причинил разпространението на пожара.

Давид Хигера, инженер, заяви пред El País, че облицовката на сградата може да е причина за бързото разпространение на пожара. Алуминиевите плочи с изолационна пяна, съставляващи външния слой на сградата, са "много добра изолация срещу топлина и студ, но много лесно запалими", каза той.

Жена разказа пред TVE, че е видяла как пожарникарите се опитват да спасят тийнейджър, заклещен на първия етаж на сградата.
 

Валенсия пожар
БГНЕС


Пожарникарите са били повикани около 17:30 ч. местно време. В района е създадена полева болница за случаи на пострадали, съобщи RTVE.

Испанският министър-председател Педро Санчес написа в X: "Разтревожен от ужасния пожар в сграда във Валенсия... Искам да изразя солидарността си с всички засегнати хора и признанието си към всички служители на службите за спешна помощ, които вече са разположени на мястото на инцидента".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС