Посещението на Саркози в Либия е обвързано с освобождаването на сестрите
Посещението на Саркози в Либия е обвързано с освобождаването на сестрите / БГНЕС
Посещението на френския президент Никола Саркози в Либия е възможно, но не е окончателно решено. Това заяви посланикът на Франция Етиен дьо Понсен в интервю пред РФИ-България, цитиран от БГНЕС.

Френският посланик поясни, че визитата на Никола Саркози в Либия би следвало да има решаващ характер, тоест в момента на посещението българските медицински сестри би трябвало или да бъдат освободени, или да има много конкретни гаранции по тяхната сигурност, бъдещето им освобождаване и завръщането им в България.

По-рано президентът Георги Първанов и френският му колега Никола Саркози обмениха мнения в телефонен разговор по актуални въпроси, сред които и освобождаването на българските медици в Либия. Двамата президенти са се договорили в близките дни да поддържат постоянен контакт по случая и да се информират взаимно., съобщава още БГНЕС.

Никола Саркози е разговарял и с либийския лидер Муамар Кадафи за евентуално посещение в Либия, съобщи говорителят на Елисейския дворец Давид Мартинон. Той отново подчерта, че Никола Саркози ще посети в "близко бъдеще" Либия, ако "това ще улесни развръзката по случая с българските медици".