/ БГНЕС
Португалските власти се опитват да установят дали някой е виновен за смъртта на 64 души при неотдавнашния голям горски пожар, предаде Асошиейтед прес. По случая има различни твърдения, обвинения и противоречия, съсредоточени главно върху телекомуникационната мрежа на службите за справяне с извънредни ситуации. Пожарникари казват, че системата не е работила както трябва през петте дни, в които те са се борили с пожара, избухнал на 17 юни в Централна Португалия.

Дрон засне унищоженията след пожара в Португалия (ВИДЕО)

Компанията, която управлява мрежата, казва, че системата е "посрещнала предизвикателството", като се е справила с 1,1 милион обаждания за петте дни. Тя обаче призна, че на моменти системата е била претоварена, а при 8,3 процента от спешните обаждания в нощта, когато са станали смъртните случаи, линията е давала заето.

Министър-председателят Антониу Коща обеща да изясни "противоречивата информация", колкото се може по-скоро. Той каза пред репортери, че "никой няма по-голямо желание от него да разбере" какво се е случило.

Пожар в Португалия отне живота на десетки (СНИМКИ)

Службата за гражданска защита заяви в доклад, че недостатъци в радиосистемата са попречили на гладкото протичане на информацията между командния пост и пожарникарите. Вътрешното министерство насочи обвиненията към службата за гражданска защита, като посочи в доклад, че тя е трябвало да разпореди изпращането на допълнителни подвижни сателитни приемници, за да се справи с извънредно големия брой обаждания. При пожара е имало над 1000 пожарникари, а също полицаи и медицински персонал, като всички те са използвали телекомуникационната мрежа.

Внимание привлича и евентуална непряка роля на Коща в бедствието, свързана с времето, когато той е бил вътрешен министър през 2006 г. и е отговарял за полицията и пожарната. Според медийни информации Сметната палата на Португалия е изразила през същата година притеснения, че договорът, отдаден на компанията, управляваща телекомуникационната мрежа, не е минал през публичен търг.

Няма данни за пострадали българи при горските пожари в Португалия


Някои опозиционни партии настояват за оставката на вътрешния министър Констанса Урбану де Соуза заради пожара. Премиерът казва, че няма да предприема действия, докато не получи цялата необходима информация. Правителството заяви, че вече е получило пет доклада за бедствието и очаква още два.
БТА