/ БГНЕС
Към 12.00 ч българско време няма постъпила информация за пострадали български граждани при горските пожари, разразили се в Централна Португалия, съобщиха от Министерство на външните работи.
 
Към момента съществуват 11 огнища, като най-засегнати са зоните на север от Лисабон - Лейрия, Сантарей и Коимбра. Най-тежко е положението в селищата Педрогао Гранде, Гойш, Фигейро дош Виньош и Ферейра до Зезере.
 
Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до португалския си колега Антонио Коща, в която изразява най-искрените си съболезнования за жертвите на смъртоносните горски пожари, обхванали страната през последното денонощие.
 
"Изразяваме своята съпричастност към скръбта на близките на загиналите и пожелаваме бързо възстановяване на пострадалите. От името на българското правителство бих искал да Ви уверя в солидарността на България към народа на Португалия и нашата готовност за оказване на подкрепа и съдействие", се казва в писмото на министър-председателя ни.

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пътуващи за и пребиваващи в Португалия, да проявяват повишено внимание, като се осведомяват предварително за актуалната обстановка, да избягват засегнатите райони и да спазват стриктно указанията на местните власти.
 
Българското посолство в Португалия следи развитието на ситуацията и поддържа постоянен контакт с местните власти. Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на българското посолство в Лисабон: 00 351 933 611 337