Украинският президент Петро Порошенко
Украинският президент Петро Порошенко / БГНЕС
Украинският президент Петро Порошенко обяви частичен призив на резервисти за военна подготовка, на фона на напрежението в отношенията с Русия, като отбеляза, че страната трябва да укрепи отбраната си, за да даде отпор на заплахата от руско нахлуване, предаде Асошиейтед прес.

Кремъл отхвърли твърденията на украинския лидер като "абсурдни опити" за нагнетяване на обстановката след инцидента на входа на Азовско море на 25 ноември, когато руската брегова охрана задържа три украински кораба заедно с екипажите им - общо 24 моряци.

Путин обвини Украйна, че не желае мир с Русия

Порошенко
отговори с въвеждането на военно положение за 30 дни в голяма част от Украйна. Украинските власти забраниха влизането в страната на всички мъже с руско гражданство на възраст между 16 и 60 години, което според президента е свързано с нуждата да се попречи на Русия да дестабилизира още повече Украйна.

Порошенко каза, че част от привиканите резервисти ще бъдат обучавани в рамките на военното положение, и добави, че някои военни части ще бъдат предислоцирани с цел укрепване на отбраната на страната пред заплахата от руско нахлуване.

Украйна съобщи за голямо струпване на руски войски по нейната граница

През уикенда украинският президент каза, че Русия е струпала големи войски край двустранната граница, и я обвини, че се готви да нахлуе в Украйна. Той също така обвини Москва, че е блокирала украинските пристанища на Азовско море.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, на брифинг за журналисти в руската столица, опроверга тези твърдения и ги окачестви като "абсурден опит за изостряне на напрежението", предаде Асошиейтед прес.

Русия Украйна
ThinkStock/Getty Images

Меркел и Макрон пред Путин: Русия да освободи украинските моряци

На задържаните от Русия в Керченския проток украински моряци и служители на Службата за сигурност на Украйна е предявено обвинение в незаконно пресичане на руската граница, съобщи за ТАСС адвокатът на един от арестуваните. Той каза, че от момента на ареста още не се е срещал със своя клиент и не знае "предадени ли са документите в Москва и кой се занимава с разследването". Според него доброволци са донесли в следствения изолатор (в Москва, където са прехвърлени всички задържани) събраните вещи на моряците.

Членовете на екипажите на арестуваните кораби, общо 24-ма украински граждани, са задържани за двумесечен срок до 25 януари.
БТА