/ Пресцентър Министерски съвет
Един глобален пакт може да помогне за решаване на проблема с миграцията в Европа. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на лекция, която той изнесе тази вечер в мароканската столица Рабат.
 
Той обясни и как би трябвало мигрантите да влизат на континента: "Да заповяда на КПП-то, ще се вземат отпечатъци, ще се провери за съпричастност към терористични организации, групи или събития, здравно осигуряване и тогава вече може да каже, че търси убежище, защото бяга от войната. Тогава вече сме длъжни да го приемем. Но да търси по-добър живот чисто икономически... Тук идва и основният спор между европейските лидери - дали сме длъжни или не сме длъжни. Това е страхотно предизвикателство и не е свършило, но то може само да се реши с глобален пакт. След 10-ина дни в Мароко ще е срещата на ООН по такъв пакт. Да кажем кой бяга от война и от природно бедствие, тогава хуманният човек трябва да му помогне. Икономическият мигрант обаче трябва да мине по друга линия там, където го искат, където има нужда от него".

Какво обсъдиха премиерът Борисов и мароканският му колега?

Бойко Борисов в Мароко
БГНЕС

Бойко Борисов допълни още, че на днешните официални разговори в Мароко е станало ясно, че по балканския път от Африка могат да тръгнат 40 милиона мигранти.
 
Борисов коментира и кризата между Русия и Украйна, която определи като огромна опасност: "Както много пъти на Балканите се е случвало от нищо, от една клечка кибрит, както ние казваме, може да възникне страховит конфликт в Черно море и в региона. Аз се радвам за това, че много от нашите европейски лидери, в лицето и на Ангела Меркел днес, с такава тревога следят конфликта. Повярвайте ми, в този регион може да се повторят събитията в бивша Югославия. Има абсолютно всички предпоставки - икономически, финансови, политически, натрупана омраза". Затова и Борисов отново призова за диалог.
 
Утре официалната визита на българската делегация продължава с подписване на Спогодба за социална сигурност между България и Мароко.