Порошенко: Няма да позволя превръщането на Източна Украйна в Сомалия
Порошенко: Няма да позволя превръщането на Източна Украйна в Сомалия / снимка: БГНЕС

Новоизбраният украински президент Петро Порошенко заяви, че няма да позволи на проруските сепаратисти да превърнат източната част на страната "в Сомалия", като призова за продължаване на "антитерористичната" операция.

"Тези, които отказват да свалят оръжие, са терористи и ние не преговаряме с терористите. Те искат федерализация, те искат руския език, тяхната цел е да превърнат Донбас в Сомалия", опустошавана от гражданска война от 1991 г, каза Порошенко на пресконференция. "Няма да позволя на никого да направи това на територията на нашата държава. Надявам се, че Русия ще подкрепи моя подход", каза още Порошенко, който получи близо 54% от гласовете на първия тур на президентските избори, според частичните резултати.

"Подкрепям продължаване на военната операция на изток, но искам промяна на формата. Тя трябва да е по-кратка и ефективна. Бойните части трябва да са по-добре въоръжени", заяви Порошенко и обеща, че украинските военни ще бъдат по-добре заплатени и осигурени.

В жест на успокоение той заяви, че ще приеме "всеки референдум" в Източна Украйна, ако това ще доведе до връщане на реда. Порошенко съобщи още, че най-вероятно първата му визата в чужбина ще бъде в Полша, където президентът Бронислав Коморовски го покани на 4 юни, пише БГНЕС.

"Вчера говорих по телефона с президента Коморовски, който ми потвърди поканата си за 25-та годишнина от освобождаването на Полша. Вероятно визитата ще бъде осъществена на 4 юни", заяви Порошенко. На тази дата американският президент Барак Обама също се очаква да пристигне в Полша.

Бъдещият държавен глава потвърди на пресконференция желанието си за "европейска интеграция" на страната и заяви, че смята да запази Арсений Яценюк като премиер. "Нямам никакви планове да сменям ръководството на правителството. Действията на Яценюк на този етап са доста успешни", подчерта Порошенко.