Пореден център за бежанци изгоря при пожар в Швеция
Пореден център за бежанци изгоря при пожар в Швеция / снимка: БГНЕС, архив

Рано тази сутрин в Швеция бяха унищожени от пожар сградите на строящ се център за настаняване на кандидати за убежище. Според полицията той може да е умишлен, предаде АФП.

„Пожарът е обхванал няколко сгради, като според очевидци една е изгоряла напълно”, посочи в комюнике полицията. Засега не е известна причината за пожара, но има основания да се предполага, че той е бил подпален нарочно, така че започнахме предварително следствие за умишлен палеж, допълниха силите на реда.

Бъдещият център се намирал в околностите на град Флода, на около 25 км от Гьотеборг. В него за момента не е живеел никой, така че няма пострадали. Не са извършени и арести.

От началото на годината в Швеция имаше над десет подобни случая, като в повечето не е имало и съмнение, че става въпрос за престъпно намерение.

Отнесено към населението й, Швеция е страната, която привлича най-много кандидати за убежище в Европа - при население от 9,8 милиона души, до края на годината се очаква броят на мигрантите да достигне между 140 000 и 190 000.

Преди ден правителството предупреди, че капацитетът за настаняване на мигранти е изчерпан и оттук нататък то вече не може да гарантира подслон на новодошлите.

Източник: БТА