Ползите от миграцията са повече от рисковете, уверена е Меркел
Ползите от миграцията са повече от рисковете, уверена е Меркел / БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви пред германските депутати, че потенциалните ползи от мигрантския наплив са много повече от каквито и да било опасности, предаде Асошиейтед прес.

"Възможностите са много по-големи от рисковете, просто трябва да признаем, че е така и да ги използваме", каза Меркел.

Как мигрантите променят ежедневието на много германци

Тя говори в парламента часове след като в Брюксел лидерите на страните от ЕС се договориха какви мерки да вземат, за да се справят с миграционната криза.

Канцлерът заяви, че в ЕС все още трябва да се постигне съгласие за "постоянна система на справедливо разпределение на бежанците из държавите членки".

За да успокои премиерите на германските провинции, с които ще се срещне по-късно днес, канцлерът заяви, че Германия е способна да посрещне предизвикателствата.

Ислямисти си играят на нравствена полиция в Германия

"Кой, ако не ние, има силата да го направи", заяви тя. Лидерите от ЕС успяха да се споразумеят в ранните часове на днешния ден да засилят граничния контрол, за да овладеят миграционните потоци, и да дадат 1 милиард евро на международните агенции, помагащи на бежанците в лагери близо до родните им страни.

Меркел си направи селфита с бежанците в Берлин (СНИМКИ и ВИДЕО)

Лидерите заявиха също, че до ноември в Гърция и Италия, а може би и в България, трябва да заработят групи от европейски експерти, които да бъдат изпратени, за да подпомогнат регистриране и проверка на мигрантите в така наречените "горещи точки", отбелязва Асошиейтед прес.

Меркел: В България може да има регистрационен център за бежанци

Бежанската криза е "национална и глобална задача", изискваща хуманен и подход от Германия и ЕС, посочи още Меркел, цитирана от ДПА. "Начинът, по който се справим със сегашната криза, ще оформи континента ни за доста дълго време", заяви тя.

Меркел посочи също, че трябва да се поддържат минимални стандарти при настаняването и обезпечаването на бежанците, като същевременно призна, че по границите на ЕС в момента това невинаги се случва.

Тя призова и за справяне с причините за кризата в сътрудничество със САЩ, Русия и страните от Близкия изток.

САЩ да приемат повече сирийски бежанци, зове Меркел

Канцлерът подчерта също важността на Турция за възпиране на мигрантските потоци към територията на ЕС, съобщава ТАСС. "Само заедно с Турция можем да защитим нашите външни граници", заяви Меркел.

Говорейки за причините на кризата, тя спомена конфликта в Сирия и Еритрея, както и ширещата се бедност и липса на възможности за много хора по света, допълва ДПА.

В изказването си в Бундестага Меркел изрази и увереност, че новата 15-годишна програма на ООН за развитие до 2030 г. ще постигне целите си.

Източник: БТА