Ислямисти си играят на нравствена полиция в Германия
Ислямисти си играят на нравствена полиция в Германия / БГНЕС, архив

Млади ислямисти, самообявили се за "полиция на шериата", патрулираха из Вупертал, опитвайки се да "превъзпитават" минувачите и да им натрапват собствените си представи за морал. Как Германия реагира на този скандал?

Мъжете носят оранжеви облекла, върху които е написано "шериатска полиция". Очевидно те се възприемат като своего рода нравствена полиция на исляма, защото патрулират край дискотеки, барове и ресторанти, като агитират посетителите им да се откажат от алкохола, цигарите и нощния живот. Заговаряни били дори посетители на магазини, на които ислямистите разяснявали "правилните" принципи на поведение. Според съобщения в германските медии, членовете на "шериатската полиция" са млади хора на възраст между 19 и 33 години, които казвали, че подобни акции в бъдеще ще има и в други германски градове.

„Ислямът е смъртта на Европа": Хиляди на протест срещу мигрантите

Влиятелният салафитски проповедник Пиер Фогел похвали акцията на "шериатската полиция" и в интернет призовава и други мюсюлмани да последват примера от Вупертал. Той обаче се дистанцира от понятието "шериатска полиция". "Казвам на всички мюсюлмани - въведете я и във Вашия град, но не възприемайте името "шериатска полиция"! Измислете нещо по-добро, защото ние не сме полиция", заявява той във видеопослание, разпространено във Фейсбук. Пиер Фогел помести и своя снимка със салафита Свен Лау, който е инициатор на акцията във Вупертал. Самият Лау заяви в публикувано в интернет видео: "Нашата цел е да измъкнем хората от блатото. Младежите са затънали в грехове, дроги и проблеми".

"Шериат на германска земя няма да има"!

"Ние няма да позволим на екстремистите салафити да заплашват инакомислещите в обществото. Самозваните пазители на нравите нямат никаква легитимация", казва говорител на вътрешното министерство на провинция Северен Рейн-Вестфалия. Федералното правителство определи акцията като провокация. "Шериат на германска земя няма да има. Никой няма право да очерня доброто име на германската полиция", заяви министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер пред вестник "Билд".

Министърът на правосъдието Хайко Маас подчерта, че единствено държавата е тази, която отговаря за съблюдаването на реда и законите: "Няма да търпим каквито и да било нелегални паралелни организации", подчерта той. Централният съвет на мюсюлманите в Германия остро осъди акцията във Вупертал и се дистанцира от извършителите: "Тези хулигани не говорят от наше име. Те злоупотребяват с нашата религия и с безсмислената си акция вредят на всички мюсюлмани", заяви председателят на Съвета Айман Мазиек.

Вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия Ралф Йегер разпореди оранжевите жилетки на радикалните илямисти да бъдат иззети, ако те отново се появят с тях на обществени места. Полицията обаче засега не е арестувала никого. Започнало е разследване срещу 11 души за нарушаване на правото на събирания. Партията на Зелените също приветства намесата на полицията. "Трябва да взимаме насериозно подобни ислямистки изстъпления, а не да им даваме възможност да се разрастват", заяви говорителката на Зелените по въпросите на вътрешна сигурност Ирене Михалич.

Шериатската полиция - достойна за съжаление

Идеята на мюсюлманските фанатици да утвърдят шериата по европейските улици не е съвсем нова, припомня вестник "Генераланцайгер". Тази тенденция се забелязва още от 2013 година насам - първоначално в доминираните от мюсюлманите квартали на Източен Лондон. Сега се прехвърля и в Германия. Мотивите на тези радикални привърженици на исляма са ясни. Западът постоянно се подиграва на носенето на фереджета, бурки и буркини /специални бански костюми за мюсюлманки, покриващи цялото тяло - б.ред./.

"Шериатската полиция" сега се опитва да изземе инициативата в свои ръце и да ни наложи своята ценностна система, пише коментаторката Жасмин Фишер и допълва: "Човек може да води идейни и религозни спорове, но толерантността е един от фундаментите на Запада. Все пак, място за паника няма. В крайна сметка самозваната "шериатска полиция" е жалкият опит на едно поколение от млади мъже да намери своето място в днешния сложен живот.