„Ислямът е смъртта на Европа”: Хиляди на протест срещу мигрантите
„Ислямът е смъртта на Европа”: Хиляди на протест срещу мигрантите / снимки: БГНЕС

Няколко хиляди демонстранти се събраха днес във Варшава, за да протестират срещу мигрантите, с лозунги като „Ислямът е смъртта на Европа!”, предаде АФП. Демонстрации от същия тип, със стотици участници, се състояха в Прага и Братислава. Демонстрации, но значително по-малобройни, бяха организирани по същото време в трите столици в подкрепа на приемането на бежанците.

Във Варшава около 5000 антимигрантски активисти (според кореспондентите на АФП на място, 10 000 според организаторите), се събраха в центъра на града. Те носеха полски национални знамена и скандираха под дъжда: „Днес бежанци, утре терористи!” и „Полша - свободна от исляма!” Повечето се представиха като католици, които са против прииждането на мюсюлмани. Акцията започна с молитва към Богородица.

Източноевропейците искат затваряне на границите. И са прави!

„Тук сме, за да може нашият глас да стигне до правителството и решението за приемане на мюсюлманите да бъде отменено”, заяви един от ораторите, качен на камион-платформа. Варшава на този етап е приела 2000 бежанци и отказва да се съгласи с квотите. Полицаи в снаряжение за борба с безредици следяха за реда по време на акцията, организирана от крайнодесни групировки като „Рух народови” (национално движение) и Национално-радикалния лагер (ОНР). Радикални десни демонстранти налетяха да бият тъмнокож пешеходец по време на демонстрацията, но охранителите на акцията се намесиха навреме, предаде Ройтерс.

Ислямът е смъртта на Европа Хиляди на протест срещу мигрантите
netinfo

Привържениците на приемането на мигранти, които се събраха близо до Варшавския университет, бяха около пет пъти по-малко. „Добре дошли, бежанци!” и „Да се питаме как да помогнем, а не трябва ли да помогнем”, бяха техните лозунги.

Полската полиция отказа да даде оценка за броя на участниците. В Братислава около 1500 души според АФП протестираха против приемането на мигранти по призив на антиислямско движение, водено от активиста на крайната десница Лукаш Копач, с одобрението на националистите от партията „Наша Словакия”. „Мултикултурализмът е утопия!” и „Не отваряйте границите!”, „Вие не се добре дошли, вървете си у дома!”, гласяха плакатите им.

Ислямът е смъртта на Европа Хиляди на протест срещу мигрантите
netinfo

Друга демонстрация с мото „Апел за хуманност”, събра симпатизанти на бежанците - около 500 на брой, в словашката столица.

ЕК: Кризата с бежанците не е временна и няма да приключи скоро

В чешката столица Прага също имаше две демонстрации, като тази на противниците на мигрантите беше видимо по-многобройна - с около 800 участници според полицията. „Вървете си у дома!” и „Защитете границите!”, скандираха те, докато ораторите призоваха правителството да подаде оставка и страната да напусне ЕС. Около 2000 привърженици на отварянето на границите за мигранти, събрали се в съседство, носеха плакати, пожелаващи „Добре дошли, бежанци!” и „Миграцията не е престъпление”.

Източник: БТА