Полугола жена, която висеше от парижки мост на въже, вързано така, че да наподобява примка, изпрати послание до дошлия на посещение във френската столица ирански президент Хасан Рохани, предаде Асошиейтед прес.

"Добре дошъл, Рохани, екзекуторе на свободата", гласеше надписът на огромен транспарант, разпънат на пешеходен мост над река Сена близо до Айфеловата кула. С този протест феминистката организация "Фемен" целеше да привлече вниманието върху големия брой екзекуции в Иран.

Иран е една от страните в света с най-често прилагане на смъртното наказание, като пред него е единствено Китай, сочат данни на "Амнести интернешънъл". Повечето екзекуции в Иран са свързани с трафик на наркотици, отбелязва Асошиейтед прес.

Активистката, която висеше от моста, каза, че групата е организирала "публичното обесване", за да привлече вниманието върху екзекутираните по политически причини и да окаже натиск върху френския президент Франсоа Оланд да повдигне въпроса за човешките права на срещата си с Рохани, посочва БТА.