Британският евродепутат Пол Нътъл бе избран за лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), заменяйки на поста харизматичния, но всяващ разделение Найджъл Фараж, съобщиха световните агенции.

Найджъл Фараж подаде оставка като лидер на партията си през юли

Това показват резултатите от вътрешните избори на ЮКИП. Нътъл, който в сряда става на 40 години, изпревари опонентите си Сюзан Еванс и Джон Рийс-Еванс и застава начело на третата по сила партия във Великобритания, събрала 12,6 процента от гласовете на изборите през 2015 г.

Нътъл бе заместник-лидер на партията в продължение на шест години до септември, когато се оттегли от поста заради вътрешнопартийни боричкания след референдума от 23 юни, на който британците гласуваха за излизане от ЕС.

За Доналд Тръмп, Найджъл Фараж и избора на посланици в Twitter

Сега е ръководител на 24-членната делегация на ЮКИП в групата "Европа на свободата и пряката демокрация" в Европейския парламент.

Тормозена от разделения, изпитваща финансови затруднения и търсеща смисъла на съществуването си, след като изпълни мечтата за Брекзит, ЮКИП преминава през много трудна фаза.

Партията се опасява да не остане сирак на историческия си лидер Фараж - един от архитектите на излизането на Великобритания от ЕС - който след победата на референдума се оттегли от политиката.

Източник: БТА