Найджъл Фараж е първият британски политик, срещнал се с Тръмп
Найджъл Фараж е първият британски политик, срещнал се с Тръмп / Guliver/Getty Images

Найджъл Фараж стана първият британски политик, който се е срещнал с Доналд Тръмп след избирането му за следващ президент на САЩ.

Говорител на Партията за независимостта на Великобритания (UKIP) каза, че временният водач на партията се видял с Тръмп в „Тръмп тауър" в Ню Йорк. По думите на говорителката на Тръмп Келиан Конуей срещата е била „много продуктивна".

Тръмп покани британския премиер да го посети "колкото може по-скоро"

От „Даунинг стрийт"10 коментираха, че Фараж „няма роля" във връзките на британското правителство с бъдещата американска администрация.

След срещата си с Тръмп Фараж каза:„Беше голяма чест да бъда заедно с Доналд Тръмп. Той беше спокоен и пълен с добри идеи. Убеден съм, че той ще бъде добър президент. Неговата подкрепа за отношенията САЩ-Великобритания е много силна. Това е човекът, с когото ние можем да вършим работа".

Конуей каза, че двамата "изпитаха удоволствие от компанията си и имаха възможност да говорят за свобода и победа и какво означава всичко това за света".

Джонсън зове евролидерите да престанат да се оплакват за избора на Тръмп

В същото време източник от UKIP заяви, че срещата е "направила премиера изглежда много глупаво".

По-рано Фараж каза пред американски медии, че екипът на Тереза Мей е бил "доста груб" по отношение на Тръмп.

"Тръмп е англофил, той разбира и признава това, което нашите две велики нации са направили заедно помежду си," каза той пред Fox News.

Британският премиер Тереза Мей планира да посети Тръмп през първите три месеца на идната година след встъпването му в длъжност.

Източник: БГНЕС