Подновиха търсенето на останки от изчезналия малайзийски боинг
Подновиха търсенето на останки от изчезналия малайзийски боинг / снимка: БГНЕС, архив

Френските власти подновиха днес разширената операция на остров Реюнион в Индийския океан за търсене на отломки от самолета на Малайзийските авиолинии, изчезнал преди повече от година. Както съобщи префектурата на острова, който е отвъдморска територия на Франция.

Нови надежди за разплитане на мистерията с полет МН370

Военен самолет CASSA с капацитет да облита район с площ от 5,3 хиляди кв.км от сутринта обикаля над острова и прилежащата му акватория в издирване на отломки от Боинга, предадоха ТАСС и АФП. Пеши патрули претърсват крайбрежието в районите на Сен Беноа и Бра Панон.

Разширената операция за издирване започна в петък по нареждане на френските власти, но бе прекъсната късно вечерта същия ден.

Решението за операцията бе взето, след като експерти потвърдиха, че има голяма вероятност намереното миналата седмица на острова парче от крило да е на самолета, изпълнявал полет MН 370 от Куала Лумпур за Пекин и изчезнал от радарите на 8 март 2014 г.

 

По указание на Париж за издирването на останки на самолета на Реюнион са поставени в готовност войници от френските военни части, разположени в района. В операцията участват и три хеликоптера „Пантер”, три катера на бреговата охрана, части на полицията и жандармерията.

Военно-морската техника ще бъде включена само ако в морето бъдат открити отломки.

Източник: БТА