Победата на Обама означава промяна
Победата на Обама означава промяна / БГНЕС

Победата на Барак Обама на президентските избори ще въведе демократ в Белия дом за първи път, откакто Бил Клинтън приключи втория си президентски мандат през януари 2001 г., предаде Ройтерс.

Обама обеща в предизборната кампания изтегляне на американските войски от Ирак и по-голямо внимание към войната в Афганистан. Демократите ще поискат той да изпълни това обещание. Но успехите в Ирак през последните месеци могат да изкушат Обама да се откаже от ангажимента да изтегля по една бойна бригада на месец, докато всички американски военни се върнат у дома, отбелязва Ройтерс. 

За да стимулират американската икономика, Обама и демократите вероятно ще приемат втори план за стимулиране на финансовия сектор и за преодоляване на кредитната криза, който да насърчи потреблението. Възможно е обаче такъв план да бъде одобрен преди новият президент демократ да встъпи в длъжност на 20 януари. Освен това той обеща намаляване на данъците за американците, които печелят по-малко от 250 000 долара годишно, което да обхване 95 на сто от данъкоплатците.

Барак Обама обяви в кампанията, че ще е готов да се срещне без предварителни условия с лидерите на враждебни към Съединените щати страни като Иран, Куба и Венецуела, напомня Ройтерс.