Победата на левицата във френския Сенат е сериозно предупреждение за Саркози
Победата на левицата във френския Сенат е сериозно предупреждение за Саркози / снимка: Reuters

Победата на левицата на вчерашните частични избори за френския Сенат представлява сериозно предупреждение за десния президент Никола Саркози преди изборите за държавен глава в началото на 2012 година, съобщава Франс прес.

Предизвиквайки истинско политическо "земетресение", лявата опозиция спечели вчера абсолютното мнозинство в Сената, който е под контрола на десницата от 1958 година. Сега опозицията вече има 177 сенаторски кресла, т. е. с две повече от абсолютното мнозинство в 348-членната горна камара на парламента. Изборите бяха за подновяване на половината от местата в Сената.

Опозиционната Социалистическа партия съзря в резултатите предстояща победа на левицата на президентските избори, докато партията на президента Съюз за народно движение омаловажи значението на вота и продължава да афишира доверие в своя вероятен кандидат за Елисейския дворец - Никола Саркози.

Единствено министърът на земеделието Брюно льо Мер призна, че победата на левицата представлява "сериозно предупреждение" за управляващото мнозинство и добави, че французите "са разтревожени", допълва БТА.

Левицата вече контролира една институция, натоварена заедно с Националното събрание (долната камара на парламента) да проучва, разработва и гласува законопроекти, международни договори и конвенции. Макар че конституцията предоставя по-големи правомощия на Националното събрание, левицата сега ще има възможността да бави в Сената приемането на законодателни текстове.