Победа за Обама в първото гласувало градче в САЩ
Победа за Обама в първото гласувало градче в САЩ / netinfo

Барак Обама победи в президентските избори в малкото градче Диксвил Ноч, в щата Ню Хемпшър, където рано тази сутрин вече приключи гласуването за президент на САЩ.

По традиция, датираща от 1948 г. жителите на това градче имат право да гласуват преди всички други в Щатите - веднага след полунощ местно време, около 7 часа българско време.

Избирателната активност е била 100 процента. Обама е спечелил пред Джон Маккейн с 15 на 6 гласа. Независимият кандидат Ралф Нейдър, който също е бил кандидат в този район, не е получил нито един глас.

Според последните проучвания шансовете на демократа Барак Обама да спечели изборите за президент на САЩ са се покачили с два процента и вече са 90,6 на сто, сочат данните на американските букмейкъри. Шансовете на републиканеца Джон Маккейн са спаднали и сега са едва 10,4 на сто. Букмейкърите започнаха да събират залози още миналата година. Тогава обаче шансовете на демократа бяха близки до нула процента.

Междувременно стана ясно, че 86-годишната баба на Обама – Мадлин Дънам, е починала след борба с рака. Кандидат-президентът научил за кончината на баба си, докато бил на предизборна обиколка в град Джаксънвил, в щата Флорида.