/ БГНЕС
Точно в 19 часа бяха затворени избирателните секции в Република Северна Македония, където гражданите гласуваха на шестите президентски избори. Регистрираната до момента избирателна активност е около 42%.

Под 30% избирателна активност на изборите в Македония


Държавната избирателна комисия /ДИК/ оповести и първите резултати. Според тях Стево Пендаровски води на първия тур.

От 47 263 преброени гласове Пендаровски има 41,75%, Гордана Силяновска-Давкова - 37.56 %, а Блерим Река- 16.80%.

20% избирателна активност до 13 часа в РС Македония

Според първоначалните оценки на ДИК, Министерството на вътрешните работи и наблюдателите, изборният ден е преминал мирно и без проблеми.

В първия кръг победител може да бъде кандидат, който е спечелил мнозинство гласове от общия брой на избирателите, или 904 066 гласа.

Съгласно член 81 от Конституцията, ако в първия кръг никой не получи необходимото мнозинство, двамата кандидати, спечелили най-много гласове в първия тур, ще отидат във втория.

Вторият кръг на гласуване се провежда в рамките на 14 дни от края на първия кръг на гласуване, в този случай на 5 май. Кандидатът, който спечели мнозинството от гласовете, ще бъде избран за президент, ако над 40% от регистрираните гласоподаватели дадат гласа си в избирателните секции, т.е. 723 253 избиратели.

В Северна Македония се провеждат президентски избори - първи след смяната на името на страната

Ако във втория кръг нито един от двамата кандидати не е получил необходимия брой гласове, цялата изборна процедура се повтаря.

Президентските избори бяха наблюдавани от 3150 местни и 419 чуждестранни наблюдатели.
БГНЕС