Под 30% избирателна активност на изборите в Македония

/ БГНЕС
28.9 % е била избирателната активност към следобедните часове на изборите за президент в Северна Македония, съобщава македонската Държавна избирателна комисия.

Активността е малко по-висока от тази на референдума за промяната на името, но и по-ниска от избирателната активност на предишните президентски избори през 2009 и 2014 г.  По-активно е гласуването в районите с албанско население, докато македонците гласуват по-слабо в сравнение с предишните избори, показва статистиката.

20% избирателна активност до 13 часа в РС Македония

Това са първите избори, след като съседката ни промени името си, а интригата  е голяма, защото в тези избори Северна Македония гласува не само за президент, но и за политиката на управляващите, която отвори страната за ЕС и НАТО, но с цената на промяната на името на държавата.

Трима професори са в битка за президенсткото място - Стево Пендаровски - издигнат от управляващата СДСМ и коалиционният ѝ партньор – албанската партия с лидер Али Ахмети, Гордана Силяновска - издигната от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и Блерим Река - издигнат от опозиционните албански партии.

В Северна Македония се провеждат президентски избори - първи след смяната на името на страната

По всичко личи, че днес няма да има избран президент, тъй като за да стане това за един от кандидатите трябва да са гласували повече от половината от хората в избирателните списъци.

Държавната избирателна комисия в Северна Македония очаква да обяви резултатите от гласуването доста по-рано от обикновено, защото ще получава данните най-напред по електронен път, чрез мобилно приложение. Балотажът ще бъде на 5 май.