/ БГНЕС
В Северна Македония избират президент
101370
В Северна Македония избират президент
  • В Северна Македония избират президент
Република Северна Македония гласува днес - за пръв път след промяната на името си - в шестите поред президентски избори. 1 808 131 са вписаните в избирателните списъци. За да има избор днес повече от половината от тях трябва да гласуват. Вотът ще бъде наблюдаван от 3094 местни 419 чужди наблюдатели.

БГНЕС

Сегашният президент Георге Иванов няма право да се кандидатира, защото е втори мандат държавен глава. Неговият мандат изтича на 10 май.

Последен ден от предизборната кампания в Северна Македония

Всъщност изборите започнаха още вчера, когато гласуваха затворниците, болните и трудно подвижни избиратели.

Македония избори
БГНЕС

Интригата е голяма, защото в тези избори Северна Македония гласува не само за президент, но и за политиката на управляващите, която отвори страната за ЕС и НАТО, но с цената на промяната на името на държавата.

Трима в надпреварата за президент на Република Северна Македония

БГНЕС

Трима професори са в битка за президентското място. Това са Стево Пендаровски - издигнат от Социалдемократическия съюз (СДСМ) на премиера Зоран Заев и неговия коалиционен партньор от албанския блок - Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети, Гордана Силяновска - издигната от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и Блерим Река - издигнат от опозиционните албански партии.

БГНЕС

Това са шестите президентски избори от обявяването на независимостта на Македония. Досега президенти са били Киро Глигоров (1991-1999), Борис Трайковски (1999-2004), Бранко Цървенковски (2004-2009) и Георге Иванов (2009-2019).