/ ThinkStock/Getty Images
Последен ден от предизборната кампания в Северна Македония
101358
Последен ден от предизборната кампания в Северна Македония
  • Последен ден от предизборната кампания в Северна Македония
Последен ден на предизборна кампания за президентски избори в Северна Македония. В събота е ден на размисъл, а в неделя предстои и същинската битка за президентския пост между трима професори – Стево Пендаровски- издигнат от ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силяновска- издигната от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и Блерим Река- издигнат от опозиционните албански партии.

БГНЕС

Предизборната кампания в северна Македония не само не успокои страстите, но и успешно ги нагорещи още повече. Защото паралелно с очакваната тема за промяната на името и Договорът от Преспа, в нея централно място заеха и вътрешните проблеми в държавата.

Трима в надпреварата за президент на Република Северна Македония
 
Поредицата социологически проучвания съвсем не дават успокоение за лесна победа за Пендаровски, който за втори път е кандидат на СДСМ, този път подкрепен и от коалиционната на управлението албанска партия на Али Ахмети. 

БГНЕС

Гордана Силяновска е с по-малко от 2% разлика след Пендаровски в проучванията. Професорът по конституционно право успешно избягва директен отговор на деликатната тема за промяната на Договора от Преспа и намира слаби места на управлението.

Македонци и албанци отиват с общ кандидат за президент

Прелюбопитна е фигурата и на Блерим Река – албанецът, който влезе в кампанията подкрепен от опозиционните албански партии и който е убеден в победата си. На последния митинг в Тетово той директно се противопостави на търговията с гласове, корупцията или селективната истина. И заяви, че гласът на подкрепилите го ще бъде глас, който ще направи Северна Чакедония евроатлантическа и мултиетническа република.
 
Вероягността на първи тур да има избран президент е повече от малка. А балотажът ще бъде на 5 май.