/ БГНЕС, архив
Държавната избирателна комисия (ДИК) съобщи, че само трима души са допуснати до участие в предстоящите президентски избори в Република Северна Македония.
 
В комисията са постъпили необходимите документи от кандидата на управляващата коалиция Стево Пендаровски. Той бе издигнат от Социалдемократическия съюз (СДСМ) на премиера Зоран Заев и неговия коалиционен партньор от албанския блок - Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети. Пендаровски е подкрепен и от още десетина други формации и сдружения.

Македонци и албанци отиват с общ кандидат за президент
 
Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ издигна кандидатурата на Гордана Силяновска Давкова.
 
Две албански формации издигнаха кандидатурата на Блерим Река.

Захариева: Стратегически важно е Северна Македония да бъде съюзник в НАТО
 
В петък Държавната избирателна комисия официално ще връчи и необходимите документи на тримата за участие в изборите. По време на открито заседание чрез жребий комисията ще определи и номера на бюлетината на всеки от тримата кандидати за участие в изборите.
 
Първият кръг ще се проведе на 21 април, а вторият на 5 май. Президентската кампания официално започва на 1 април. Избраният държавен глава ще бъде и първият на Република Северна Македония. Сегашният президент Георге Иванов няма право да се кандидатира, защото е втори мандат държавен глава. Неговият мандат изтича на 10 май.
БГНЕС