/ БГНЕС
Външните министри Екатерина Захариева и Никола Димитров проведоха среща в МС
Отношенията между България и Република Северна Македония трябва да стъпят на здрава основа, като се поправят грешките, включително и по отношение на историята. Това заяви външният министър на югозападната ни съседка Никола Димитров след среща в Министерския съвет с българския външен министър Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева: Отношенията с Македония се развиват позитивно

Той допълни, че не възприемат подкрепата от страна на България като даденост. В наш интерес е да бъдем много близки с България, а не негативни спрямо нея. Имаме обща история, която свързва двете страни, посочи още Никола Димитров.

БГНЕС

След 80 години противопоставяне и разделяне, за 21 месеца имаме толкова общи чествания, че единственото, което считаме, че трябва да запазим, е да продължим темпото, каза още дипломат номер едно на югозападната ни съседка.
 
Захариева: Евроинтеграцията на Западните Балкани е вече необратим процес

Трябва да учим децата си на истината, каза още Димитров на съвместния брифинг с външния ни министър и вицепремиер Екатерина Захариева. За 21 месеца направихме огромен скок, продължи дипломатът.

БГНЕС

Екатерина Захариева от своя страна заяви, че очакват мултидисциплинарната комисия между двете страни да предложи промени в учебните планове по отношение на материала по история. Комисията вече ще заседава всеки месец.

В началото на март, след 10-годишно прекъсване, ще се събере и смесената икономическа комисия.

Македонски министър: Борисов бе европейският лидер, който даде тласък на нашата евроатлантическа интеграция

Визитата на Димитров в България става само броени дни, след като българският парламент гласува Протокола за присъединяването на Република Северна Македония към НАТО. Никола Димитров отбеляза този факт и каза, че Северна Македония и България са отворили нова страница в двустранните си отношения.

Бързата ратификация на българския парламент за протокола за влизането на Северна Македония в НАТО, единодушно, макар и без опозицията, е поредният пример за това колко силна е подкрепата на България и колко важна стратегически за нас е Северна Македония да бъде съюзник в НАТО. Това заяви външният министър Екатерина Захариева след среща с колегата си.
 
Надявам се декември в Лондон да бъдете пълноправен съюзник и дотогава да приключи ратификацията във всички оставащи парламенти, добави Захариева. Важно е през юни месец да започнете преговори за членство в ЕС. Радвам се, че комисията работи интензивно, че се разбраха да се събират всеки месец, каза още Захариева.