/ Снимка: МВнР
"Щастлива съм, че след Българското председателство на Съвета на ЕС процесът на евроинтеграция за Западните Балкани вече е необратим", каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на среща с новия генерален секретар на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ) Роберто Антонионе, съобщиха от МВнР.
 
Западните Балкани вече участват в срещи на високо и най-високо ниво на ЕС, в работни групи и важни дебати като този за бъдещето на Европа, е допълнила Захариева.

Приятелски тон и размяна на благодарности: Какво се договориха Борисов и Заев?
 
Антонионе и водената от него делегация са посетили София като част от обиколка в страните членки на ЦЕИ. "Благодаря за предоставената ни възможност да обясним какво можем да постигнем заедно", е казал гостът. Той благодарил също за усилията на българското председателство на Съвета на ЕС, поставило на фокус европейската перспектива на Западните Балкани.
 
Министър Захариева е подчертала, че българската подкрепа не спира дотук, а страната ни няма да спести усилия за продължаването на европейската интеграция на региона.

Македонски министър: Борисов бе европейският лидер, който даде тласък на нашата евроатлантическа интеграция

Друг фокус на общите ни усилия трябва да бъде изграждането на административен капацитет, е допълнила министър Захариева. Само така, по думите й, тези страни ще могат да използват оптимално европейските средства. Вицепремиерът е очертала важността на това инициативи като ЦЕИ да насочат фондове и усилия към младежта, образованието и науката в тези страни.
 
Нека различните регионални инициативи работят в синергия, като се допълват, е казала още министър Захариева. Тя е посочила, че в широкия ни регион действат различни форуми като Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, Черноморското икономическо сътрудничество и други, които се допълват и могат да си сътрудничат за по-добри резултати.

България и Македония ще работят за общ граничен контрол и изграждане на транспортен коридор № VІІІ
 
Създадена през 1989 г., ЦЕИ е най-старият регионален форум в Централна, Източна и Югоизточна Европа. България е пълноправен член от 1996 г. Днес инициативата обхваща 17 държави, сред които страни-членки на ЕС, държави от Източното партньорство и от Западните Балкани.