/ БГНЕС
Ще се работи за нулеви ставки в митническите тарифи между България и Република Македония. Това каза премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет след срещата си с министър-председателя на Република Македония Зоран Заев, който е на посещение в София.

Бойко Борисов и Зоран Заев
БГНЕС

Бойко Борисов изтъкна, че българското европредседателство е останало в историята с това, че е поставило темата за Западните Балкани на масата.

Според него преди председателството никой не е могъл да си представи, че тази тема въобще може да се постави на дневен ред и Република Македония и България могат да постигнат напредък в отношенията си. Но фактите са доказали, че само за една година е постигнат изключително голям напредък.

Бойко Борисов и Зоран Заев
БГНЕС

Българският премиер заяви, че всички договорености между Република Македония и България стават реалност, давайки пример, че транспортен коридор номер 8 вече се строи.

"Така и не вярваха преди години, че в България ще има магистрали - но ето, че ги направихме", посочи Борисов.

Бойко Борисов и Зоран Заев
БГНЕС

Бойко Борисов и Зоран Заев
БГНЕС

Подписването на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество е дало импулс за преговорите с Гърция и разрешаването на този дългогодишен и съществен спор за името на Македония, отбеляза македонският премиер Зоран Заев. Той добави, че българският премиер има голяма заслуга Република Македония да стане член на НАТО. Освен това още през юни има шанс и да се започнат преговорите за влизане в ЕС.

зразявам огромна благодарност на българския народ и премиера Бойко Борисов, защото това нямаше да е възможно, ако Борисов със своята храброст, със своя европейски дух и по европейски начин, типичен за 21-ви век, не спомогна за подписването на договора за добросъседство между България и Македония. Благодарение на този договор лично аз като премиер на Македония имах храброст и сила да продължа и да вляза в обществения спор за името на нашата държава", подчерта Зоран Заев.

Бойко Борисов и Зоран Заев
БГНЕС

Той отбеляза още, че след подписването на договора за добросъседство търговията между двете страни е нараснала значително.

По думите му Република Македония и България са пример за новата реалност на Балканите - два братски народа, които създадоха отношение на близко приятелство.

Преди пресконференцията министрите на културата на България и Република Македония Боил Банов и Асаф Адеми подписаха споразумение за сътрудничество между двете страни до 2021 г.

Бойко Борисов и Зоран Заев
БГНЕС

БТА