/ Дарик радио
До края на годината Северна Македония да стане пълноправен член на НАТО, такава надежда изрази министър Захариева в "Седмицата" по Дарик, като подчерта, че България вече е ратифицирала присъединяването.

Екатерина Захариева подчерта, че отношенията с Македония се развиват изключително позитивно.

Захариева: Евроинтеграцията на Западните Балкани е вече необратим процес


Например вече и македонските учени говорят за средновековна българска държава, което в близкото минало е било немислимо, посочи Захариева.

Много важно е да има бизнес между двете държави, да има железопътна линия между тях. Интересът на българските компании да инвестират в Македония се е удвоил, посочи външният министър.

Бе дискутиран и въпросът за евентуалното разполагане в Европа, а и на Балканите, на американски ракети със среден обсег на действие, в отговор на руското разполагане на такива ракети в нарушение на Договар за забрана на разполагането на ракети със среден обсег на действие, базирани на сушата.

Македонски министър: Борисов бе европейският лидер, който даде тласък на нашата евроатлантическа интеграция

Не се обсъжда разполагането на такива ракети на територията на Европа, каза министър Захариева.

Дали трябва да се разполагат противоракетни системи в страната за защита от руски ракети е тема на анализ, който ще бъде направен, допълни тя.

След анексирането на Крим, в Черно море има нова ситуация, допълни Захариева. А дали трябва да се засили присъствието на НАТО в Черно море, според нея - то е достатъчно на този етап.

България и Македония ще работят за общ граничен контрол и изграждане на транспортен коридор № VІІІ

България не подкрепя каквато и да е военна интервенция във Венецуала, е позицията на нашата страна по конфликта там.