/ БГНЕС
До 13.00 часа местно време на първия тур от президентските избори в Република Северна Македония избирателната активност е била 20.45 на сто. Това обяви говорителят на Държавната избирателна комисия /ДИК/ Любка Гугучевска. До този час са гласували общо 284 942 души.

Гугучевска подчерта, че изборният ден минава спокойно и без нарушения.

В Северна Македония се провеждат президентски избори - първи след смяната на името на страната

От всички нас се очаква сериозно отношение, за да постигнем две неща - успешен избор на президент и избор на държавен глава, който да ни води напред, обяви македонският премиер Зоран Заев, след като пусна своята бюлетината в първия тур от президентските избори в Република Северна Македония. Заев гласува в родния си град Струмица.

"Ако изборите бъдат успешни и запазим единството в страната ни, смело ще вървим напред към съвременния свят, към който принадлежим", каза той и добави: "На този ден гражданите по един директен и демократичен начин вземат важни решения за родината си. Гласуването е право и отговорност. Днес очаквам всички наши граждани да изберат президент на Република Северна Македония".

"През изминалите дни гражданите имаха възможност да чуят всички предложения на кандидатите и днес ще вземат своето решение. На следващия тур от президентските избори ще видим волята на народа и неговото решение кой да представлява държавата през следващите пет години", заяви настоящият македонски президент Георге Иванов, след като даде своя глас.

Той пожела "всичко най-добро на кандидатите, а на победителя по-спокоен и по-успешен мандат". "Вече имаме приемственост като държава при реализацията на стратегическите ни цели... Очаквам много по-спокоен мандат, да няма толкова кризи. През изминалия период бяхме изправени пред много политически кризи и предизвикателства, както в страната, така и в региона", каза още Иванов.

Последен ден от предизборната кампания в Северна Македония

За нов президент на западната ни съседка се състезават трима кандидати - Стево Пендаровски, издигнат от управляващата коалиция, Гордана Силяновска-Давкова от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и Блерим Река, кандидат на двете албански формации - Беса и Алиансът на албанците.

Трима в надпреварата за президент на Република Северна Македония

Изборният ден започна в 7.00 и ще приключи в 19.00 часа местно време. Вотът ще бъде следен от 3094 местни и 419 чужди наблюдатели. Вчера за нов президент на страната гласуваха затворниците, болните и живеещите в чужбина.

За да бъде избран на първия тур, кандидатът за държавен глава трябва да получи поне 904 066 гласа. За да бъдат валидни изборите на втория тур, трябва да гласуват 40 на сто от имащите право на глас или 723 253 пълнолетни граждани. Според последните социологически проучвания Пендаровски има лека преднина пред Гордана Силяновска-Давкова.

БГНЕС


Това са 6-ти президентски избори от обявяването на независимостта на Македония. Досега президенти са били Киро Глигоров /1991-1999/, Борис Трайковски /1999-2004/, Бранко Цървенковски /2004-2009/ и Георге Иванов /2009-2019/.
БГНЕС