Турският президент Реджеп Ердоган
Турският президент Реджеп Ердоган / БГНЕС
Кметът на четвъртия по големина град на Турция, който е компактно населен с изселници от България и балканите - Бурса - Реджеп Алтепе подаде оставка. Оставката на дългогодишния ръководител на голямата община с около 3 милиона население е по искане на турския президент и председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието Реджеп Ердоган.

Кметът на турската столица Анкара Мелих Гьокчек, съобщи, че ще подаде оставка на 28 октомври, предадоха световните агенции. Гьокчек бе кмет на Анкара в продължение на 23 години. Той спечели пет последователни мандата и бе смятан за особено лоялен към турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Гьокчек съобщи, че ще подаде оставка след среща с президента в президентския дворец.

Ердоган още преди време бе приканил "тримата големи кметове", както популярно наричат ръководителите на големите общини на Истанбул, Анкара и Бурса, които са от управляващата партия, да подадат оставки, обвинявайки ги в несправяне със задачите.

През септември: Кметът на Истанбул подаде оставка

"Вярно е,че избраният на даден пост чрез избори, трябва да си отиде пак чрез избори. Но ако даден ръководител се отдалечи от електората си, ако не се съобразява с исканията на народа и генерира напрежение, това означава, че е уморен и не успява да отговори на динамиките на новите изисквания. Тогава той трябва сам да подаде оставка и на негово място да дойде нов човек. А подалият оставка може да бъде полезен и на други постове, които ще му дадем, ако пожелае да остане сред нас. Защото ако ние не го направим, народът ще го стори пред урните", заяви преди време Ердоган.

За разлика от истанбулския кмет, който веднага подаде оставка, Алтепе протака и преди два дни каза, че остава на поста си. Но вчера привечер подаде оставка, като заяви: "Няма да бъдем в конфликт с нашата партия и с нашия лидер, няма да им нанесем вреди".

Оставката на Алтепе от кметския пост и очакваната оставка на кмета на Анкара Мелих Гьокчек са следствие от загубата на електорат на Ердоган в трите големи мегаполиса, държани от ПСР, на референдума през април т.г. На местата на отстранените кметове се предвижда да бъдат назначени нови, верни на Ердоган кадри, за да се гарантират нужните гласове на електората на парламентарните избори и на изборите за президент, предвидени за 2019 г.

Турският президент спечели най-трудната, но и най-ценната победа 

Отстраняването на кметовете на трите големи и най-важни за ПСР метрополии на Турция и заменянето им с други, се коментира от близки до управляващата ПСР коментатори, че Ердоган прави планове за възможни предсрочни избори. Последните допитвания за нагласите на електората на ПСР показват около 50 на сто подкрепа за изборите. Но в предстоящите до изборите 2 години този процент няма изгледи да се увеличи. Предвид международната конюнктура, икономическите трудности и политическите събития, изглежда трудно ПСР да достигне и надхвърли 50-те процента. И за да не допусне загуба на гласове до 2019 г., а също и за да стопира възхода на опозиционното движение на Мерал Акшенер, се твърди, че ПСР може да изтегли президентските и парламентарни избори, предвидени за 2019 г., и те да се проведат в края на месец юли 2018 г., т.е. преди местните избори. При този вариант ПСР се надява на подкрепата на националистите на Девлет Бахчели.

Турският президент Ердоган отново стана и партиен лидер през май

"Според застъпниците на тези твърдения паралелно на подготовката за евентуални предсрочни парламентарни и президентски избори ще се извърши и промяна на състава на кабинета. Говори се за възможна смяна на трима или четирима министри", коментира анализаторката Нурай Бабаджан.

В същото време се твърди, че в средите на ПСР има и много несъгласни с идеята за възможни предсрочни парламентарни и президентски избори. Според тях този вариант ще е по-скоро в ущърб на ПСР.
БТА