Кметът на Истанбул Кадир Топбаш подаде оставка
Кметът на Истанбул Кадир Топбаш подаде оставка / БГНЕС
Кметът на Истанбул обяви, че подава оставка, без да посочва конкретна причина за решението си. Кадир Топбаш бе градоначалник на мегалополиса в продължение на 13 години. Изявлението му бе предадено по телевизия Хабертюрк и цитирано от агенция ТАСС.

"Не оставям града с дългове. Искам да благодаря на всички, които работеха с мен. С всичките ни сътрудници се стараех да служа на този град", каза той.

"Оттеглих се от кметския пост, но все още не напускам партията си", обяви Топбаш пред журналисти, без да дава повече информация относно причините.

Турският президент спечели най-трудната, но и най-ценната победа 

Световните медии обаче припомнят, че Топбаш беше под голямо напрежение в последно време, тъй като през септември миналата година турската полиция арестува зет му за връзки с Фегулах Гюлен, когото Турция посочва като организатор на провалилия се опит за преврат в страната през юли миналата година.

По време на априлския референдум за разширявяване на властта на Ердоган, Истанбул даде отговор "не" наред с Анкара.

Турският президент отново стана и партиен лидер през май

Освен това в рамките на последните си обръщения Ердоган неведнъж заявяваше, че възнамерява да обнови състава на управляващата партия и да я направи по-млада и динамична - цел, в която 72-годишният кмет на Истанбул вероятно не се вписва.
 
БГНЕС