/ Gulliver/Getty Images
Британският премиер Тереза Мей може би планира предсрочни парламентарни избори през юни, съобщи телевизия Sky като се позова на своя информация. Това става в момент, когато министър-председателят обещава „да се бори за Великобритания“ по време на разговорите с Брюксел.

Възможно ли е спасяване на сделката за Брекзит?

Съветници от Даунинг стрийт подготвяли планове за удължаване на чл.50 - клаузата, която задейства излизането на Великобритания от Европейския съюз, а след това трябвало да си осигурят подкрепата на парламента за нов договор с Брюксел за Брекзит, преди свикването на избори през юни тази година, твърди още телевизията.

Вече има план за евакуация на кралица Елизабет II в случай на бунт заради Брекзит

Източници, цитирани от вестник „Мейл он Сънди“ пък твърдят, че планът ще предпази Тереза Мей да бъде отстранена от поста от онези, които искат новият лидер да договори втория етап от напускането на Лондон - новото търговско споразумение.

Вотът може да се състои на 6 юни, а привърженици на предсрочните избори посочват последно социологическо проучване, според което Консерваторите имат преднина от 7% пред Лейбъристите, което показва, че Тереза Мей може да спечели.
 

Gulliver/Getty Images


Новината идва в момент, когато премиерът Мей пише във „Сънди Телеграф“, че е решена да се „бори за Великобритания“ да сключи нова сделка за Брекзит, за да обедини страната.

Брекзит: Какво следва?

„Когато отида в Брюксел, ще се боря за Великобритания и Северна Ирландия. Ще бъда въоръжена с нов мандат, нови идеи и подновена решимост да договоря прагматично решение, което ще позволи на британския народ да получат този Брекзит, за който гласуваха, като направя така, че да няма „твърда“ граница между Северна Ирландия и република Ирландия“, са думите на Тереза Мей.
БГНЕС