/ Guliver/Getty Images
Британската кралица Елизабет II и други видни членове на британското кралско семейство ще бъдат евакуирани от Лондон, ако избухне бунт заради излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз без споразумение. В неделния си брой вестник "Сънди таймс", цитиран от ТАСС пише, че има таен план на правителството за това.
 
В публикацията се отбелязва, че подобна мярка е предвидена още от времето на Студената война, когато Великобритания разглежда сериозно заплахата от нападение с ядрено оръжие от Съветския съюз. Изданието не съобщава къде точно ще бъде отведен британския монарх в случай на спешна евакуация.
 
Възможно ли е спасяване на сделката за Брекзит?

"Този план за спешна евакуация съществува от дните на Студената война, но сега той е преориентиран в случай на бунт заради Брекзит", Сънди таймс цитира свой източник в британското правителство.
 
Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 29 март т.г., след референдум, на който гражданите гласуваха в подкрепа на Брекзит. На 15 януари Камарата на общините отхвърли Договора с ЕС за излизане Общността, договорен през ноември миналата година.
 

БГНЕС


За да влезе в сила, сделката за Brexit трябва да бъде одобрена от британските законодатели, както и да бъде ратифицирана от всички страни от ЕС.
 
Брекзит: Какво следва?

Премиерът Тереза Мей вече заяви, че съгласно чл.50 от Договора за Европейския съюз, Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз без споразумение на 29 март, ако парламентът не го одобри. Според някои източници, повторното гласуване на договореното споразумение с Брюксел ще се проведе в британския парламент на 13 февруари.
БГНЕС