/ iStock/Getty Images
Министерството на отбраната на САЩ обяви нов пакет оръжейна помощ за Украйна, който е на стойност 775 милиона долара, предаде Франс прес.

Той включва допълнителни ракети за вече доставените високопрецизни американски ракетни системи за залпов огън "Хаймарс" (High Mobility Artillery Rocket System, съкратено HIMARS). 19-ият пакет оръжейна помощ от Съединените щати за Украйна от август миналата година съдържа също мобилни оръдейни системи и 105-милиметрови снаряди, съвместими с оръдия, изпратени от Великобритания, съобщи пред журналисти високопоставена представителка на Пентагона.

Киев ще получи още 15 разузнавателни дрона "Скан ийгъл" (Scan Eagle), които са с обсег на действие от над 100 километра и дават възможност да бъде наблюдавано бойното поле дори при лоши метеорологични условия, както и 1000 противотанкови ракети "Джавлин" (Javelin).

Освен това САЩ за първи път ще предоставят на Украйна защитени срещу мини бронирани машини "МаксПро" (MaxxPro), които са предназначени за транспортиране на войници през миниран терен.

Пакетът включва също антирадарни ракети тип въздух-земя "Харм" (Harm), които украинските въоръжени сили успяха да приспособят за своите бомбардировачи "МиГ" съветско производство, каза представителката на Пентагона, която пожела да остане анонимна.

Тя подчерта, че през последните седмици украинската армия е успяла да спре руското настъпление в източната и южната част на страната, като спомена изрично успешното използване от нейна страна на ракетните системи "Хаймарс". "Можете да констатирате пълна липса на напредък на руснаците на бойното поле", заяви представителката на министерството на отбраната на САЩ.

В същото време тя призна, че Пентагонът не е установил отвоюване на територии от украинските сили. "Констатираме обаче явно отслабване на руските позиции на няколко места", добави представителката на американското министерство на отбраната.

Досега Съединените щати уверяваха, че доставят на Украйна само отбранителни оръжия. Представителката на Пентагона обаче даде да се разбере днес, че целта вече е да бъде помогнато на украинската армия в подготвяната от нея контраофанзива за отвоюване на стратегическия южен град Херсон, който руските въоръжени сили превзеха в началото на войната.

"Противоминната техника е добър пример за нуждите на украинците, за да напреднат войските им и да си върнат територия", отбеляза тя.
БТА