/ БГНЕС
Ключова тристранна среща се проведе между президентите на Украйна и Турция Володимир Зеленски и Реджеп Тайип Ердоган и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Лвов.

На масата бяха поставени две основни теми - засилването на ефективността на зърнения коридор и намирането на дипломатическо решение на войната в Украйна. 



Причиняването на каквито и да било щети на Запорожката АЕЦ би било самоубийство, предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Франс прес. Русия и Украйна се обвиняват взаимно, че обстрелват Запорожката АЕЦ. Руските въоръжени сили превзеха атомната централа в началото на март - малко след като нахлуха в съседната страна на 24 февруари.

"Трябва да кажем нещата такива, каквито са: всяка потенциална щета (на Запорожката АЕЦ) би била самоубийство", подчерта Гутериш. Той отново призова за демилитаризиране на най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Генералният секретар на ООН коментира и въпроса за глобалната криза с недостига на храни, която бе предизвикана от войната и заплашва с глад редица региони, най-вече Близкия изток и Северна Африка.

"Ще направим всичко възможно да засилим операциите си, за да се справим с трудностите на предстоящата зима", каза той.

Общо 25 кораба със зърно отплаваха от украински пристанища, откакто Киев и Москва подписаха съответното споразумение под егидата на ООН и с посредничеството на Турция, отбелязва АФП.

Зеленски и Гутериш
БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също изрази безпокойство около продължаващите сблъсъци в района на Запорожката АЕЦ, предаде Анадолската агенция.

"Не искаме да преживеем нов Чернобил", заяви Ердоган, като добави, че по време на разговорите си днес е предал своите безпокойства. 

Турският президент каза също, че е изразил готовността на Анкара отново да се нагърби с посредническа роля. "Надявам се, че войната ще приключи на преговорната маса", посочи той, цитиран от турската частна телевизия НТВ.

Ердоган каза още на пресконференцията днес, че е споделил с украинския си колега готовността на Турция да окаже нужната подкрепа за реконструкцията на Украйна. 

В рамките на визитата Турция и Украйна подписаха споразумение за възстановяване на инфраструктура, разрушена от войната, съобщи турската частна телевизия НТВ.

В изказването си в Лвов турският лидер открои и значението на подписаното в Истанбул на 22 юли споразумение между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. "Целият свят започна да усеща положителните отражения на Истанбулското споразумение, което направи възможен безопасния износ на украинско зърно от Черно море към света", каза той. 

Зеленски и Ердоган
БГНЕС

Ердоган заяви, че по време на разговора си с украински лидер е обсъдил с него всички аспекти на отношенията между двете страни и възможността за засилване на сътрудничеството при настоящите обстоятелства. 

"Отново заявихме подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Споделихме дълбокото си огорчение от преживяваните човешки жертви", каза турският президент.

Ердоган изтъкна, че Турция от една страна полага усилия за прекратяване на военните действия по дипломатически път, а от друга - оказва подкрепа на своите украински приятели. 
От началото на войната досега сме изпратили 98 тира с хуманитарна помощ за нуждите на украинския народ, посочи той.

По думите на турския президент Турция също така осигурява временно подслон на около 325 хиляди украински бежанци.

Украинският президент Володимир Зеленски
определи днешното посещение на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган като "силно послание за подкрепа от силна страна", предаде турската частна телевизия НТВ.

Зеленски посочи, че е обсъдил с турския президент възможностите за надграждане на инициативата за износ на зърно, както и ситуацията около АЕЦ "Запорожие".

Засилването на сътрудничеството ни ще доведе до укрепване и на двете държави, посочи още украинският лидер.

БТА