/ БТА
САЩ обявиха в петък нова военна помощ за Украйна, включително реактивни системи за залпов огън и снаряди с прецизно насочване, които ще подобрят способностите на украинската армия да поразява оръжейни складове и вериги за снабдяване на руските сили, предаде Франс прес.

Тази помощ на стойност 400 млн. долара, включва четири реактивни системи за залпов огън М 142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) и боеприпаси за тях, които вече позволяват на украинските сили да атакуват такива цели, като например складове с боеприпаси, с ракети с по-голям обсег от наличните в руската артилерия, уточни високопоставен служител на Пентагона.

С тези системи "Украйна успя да порази руски цели на по-голяма отдалеченост зад линията на фронта и да разстрои действията на руската артилерия", обясни служителят.

Украинската армия разполага общо с 12 системи HIMARS.

Пакета с военна помощ включва също хиляди 155-милиметрови снаряда за артилерийски оръдия, доставяни от западните съюзници на Украйна.

"Тези снаряди са "по-ефикасни", тъй като са прецизни и имат по-голям радиус на действие от доставяните досега, каза представителят на Пентагона.
БТА