Транзитът на руски газ през Украйна е спаднал през юни до исторически минимум от 334 милиона кубични метра на ден, съобщи украинският газопреносен оператор, цитиран от Франс прес.

Според оператора руската компания "Газпром" експлоатира едва една седма от мощностите на украинските газопроводи и не използва резервираните и платени квоти по договора с него.

Цената на газа в Европа надхвърли 1 900 долара за 1 000 куб. метра

В същото време украинският газов оператор посочва, че алтернативни пътища биха позволили да се доставят за Западна Европа много по-големи обеми и да се замени напълно транзитът през газопровода "Северен поток-1", използван в момента от Русия на 40 на сто от капацитета му.
    
Спадът на транзита през Украйна настъпва в момент, когато нарастват безпокойствата в силно зависимата от руския газ Германия преди пълното спиране от понеделник на газопровода "Северен поток-1" за техническа поддръжка.

"В период, когато се подготвя отоплителният сезон и се запълват газохранилищата, "Северен поток-1" пренася само 67 милиона кубични метра газ на ден, газопроводът "Ямал" през Полша е спрян, а през газоизмервателната станция (ГИС) "Суджа" (през Украйна) транзитът не се увеличава", обяснява украинският газов оператор. Според него целта на Кремъл е "да създаде атмосфера на паника и страх в Европа преди отоплителния сезон, за да може в крайна сметка да принуди цивилизования свят да преговаря със страна, извършваща кървави престъпления в сърцето на Европа".

Николов: Хората да са спокойни за зимния отоплителен сезон

Руската инвазия в Украйна в края на февруари силно засегна доставките на газ и петрол на фона на тежки икономически санкции срещу Москва.
БТА