Доставките на високоточни оръжия от Запада помагат на Украйна да забави руското нашествие, но количеството оръжия не е достатъчно и войниците се нуждаят от време, за да се адаптират към използването им, заяви високопоставен украински служител по сигурността.

В края на миналия месец Киев съобщи, че е получил произведени в САЩ високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS) и оттогава ги хвали за успехите на бойното поле, като например унищожаването на руски складове и командни пунктове, както и изтласкването на руските войски от стратегическия остров Змей в Черно море, съобщи Ройтерс.

"Когато те влязоха, руската военна машина моментално усети ефекта им", заяви в интервю за Ройтерс Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана. "Това, което те (руснаците) искаха да направят за три дни, сега го правят за две или една и половина седмици."

Нови нападения и жертви при руската офанзива в Украйна

Но получаването на повече западна военна помощ е от жизненоважно значение за Украйна, която се подготвя за руско нападение в източния регион Донецк.
Миналата седмица Москва използва съкрушителното си числено превъзходство в артилерията, за да установи контрол над съседния регион Луганск.

Битката за Луганск, която някои командири оприличиха на бавните и мъчителни боеве от Първата световна война, разкри липсата в Киев на боеприпаси за артилерията от съветската епоха, твърдят военни анализатори, което увеличава значението на западните доставки.

"Проблемът в момента е, че ни е останало много съветско въоръжение, което използва снаряди с калибър 122 и 152 мм. В света няма много (от тези снаряди), така че преминаваме към 155-милиметровия калибър на НАТО", казва Данилов.

Говорейки в строго охранявания си офис в Киев, Данилов, който е от Луганска област, заяви, че Русия може да е отговорна за нападенията срещу складове за боеприпаси от съветската епоха, които са се случили в Украйна в годините, довели до инвазията на 24 февруари.

"Имало е случаи на разрушени наши складове. Разбира се, това може да е било в Русия. Ние сме цел номер едно за тях", каза той.

Руският президент Владимир Путин превърна превземането на Донбас, който се състои от Луганска и Донецка област, в основна военна цел.

Запитан дали Западът може да се опита да накара Украйна да се съгласи на прекратяване на огъня с Русия, ако Москва успее да превземе останалата част от Донбас, Данилов заяви, че се надява Западът да остане единен зад Киев.

"Ако има разрив в единството, може да възникне различна ситуация", каза той и добави, че при всички случаи всяко споразумение с Москва ще трябва да има подкрепата на украинския народ.

Въпреки че похвали западната военна помощ, той призна, че войниците се нуждаят от време, за да се научат да използват оръжията.

"Това е процес - не можеш просто да вземеш оръжие и за половин час да се научиш как да го използваш ". 
БГНЕС