Пентагонът изпраща дузина затворници от Гуантанамо в други страни
Пентагонът изпраща дузина затворници от Гуантанамо в други страни / Guliver/Getty Images

Пентагонът планира да прехвърли около дузина затворници от военния затвор в Гуантанамо в най-малко две страни, които са се съгласили да ги приемат, съобщи неназован американски служител, цитиран от Ройтерс.

Това е поредният ход, предприеман от президента Барак Обама, който полага всячески усилия най-после да ликвидира затвора в американската военноморска база на територията на Куба.

Барак Обама е твърдо решен да затвори Гуантанамо

Първият трансфер на затворници се очаква в близките дни, а на останалите - след няколко седмици, каза служителят, пожелал анонимност. Сред тях ще бъде йеменецът Тарик Ба Одах, който от доста време е започнал гладна стачка и е загубил около половината от теглото си.

В момента в Гуантанамо са останали 91 затворници. Повечето от тях са държани там без обвинение или съд повече от десетилетие, което предизвиква масови международни критики срещу САЩ.

Затворник от Гуантанамо публикува разказите си за изтезанията от първо лице

Миналия месец Обама представи в Конгреса план за закриване на затвора в стремежа си да изпълни своето отдавнашно обещание преди да напусне поста си през януари. Той обаче среща силна съпротива от много републикански конгресмени, както и от някои свои съпартийци демократи.

37 от задържаните вече са подготвени за прехвърляне в собствените им или в други страни, съобщи служителят. Очаква се всички членове на тази група да напуснат затвора в Гуантанамо до лятото.

Източник: БТА