Затворник от Гуантанамо публикува дневника си и разказа за изтезанията от първо лице
Затворник от Гуантанамо публикува дневника си и разказа за изтезанията от първо лице / снимка: БГНЕС, архив

Мавританец, лежащ в затвора Гуантанамо от близо 13 години, разказва как бил изтезаван и принуждаван да прави фалшиви самопризнания в дневник, който ще бъде публикуван във вторник и от който британският в. „Гардиън” публикува големи извадки, съобщи АФП.

Мохамеду Улд Слахи, арестуван през 2001 г. в Мавритания, след което лежал в затвори в Йордания, Афганистан и от 2002 г. до ден днешен в Гуантанамо, описва т.нар. от него околосветско пътешествие по мъченията и унижението. 44-годишният мавританец, член на Ал Кайда, посочва в ръкописа си, написан на английски език, че бил измъчван, бит, унижаван и заплашван със смърт много пъти.

Бил каран да пие солена вода или отведен с плавателен съд навътре в морето, където е бит в продължение на три часа. Разказва също така, че направил фалшиви самопризнания за планиран атентат срещу кулата на Си Ен Ен в Торонто, за да спрат да го изтезават.

„Дневникът от Гуантанамо” е първата публикувана книга, написана от все още лежащ в Гуантанамо затворник. Тя ще се появи на пазара в 20 страни след дълга процедура по декласифициране на документа.

Според „Гардиън” съдържанието й е било редактирано и изменяно повече от 2500 пъти. Вестникът допълва, че издателите се надяват да могат да публикуват нецензурирана версия на книгата, когато Слахи бъде освободен. Той е в затвора, защото е заподозрян в участие в терористична група, свързана с атентатите от 11 септември 2001 г.

Източник: БТА