/ Gulliver/Getty Images
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс ще се ваксинира срещу COVID-19 утре. Избраният за президент Джо Байдън, който ще заеме поста следващия месец, ще се ваксинира най-рано другата седмица, предадоха световните агенции.

Майк Пенс, на 61 години, и съпругата му Карън ще се ваксинират, за да "засилят доверието" на американците във ваксините, съобщи Белият дом в кратко комюнике.
Президентът Доналд Тръмп, който по-рано тази година се зарази с новия коронавирус, не е дал никакви индикации кога би могъл да се ваксинира, отбелязва Франс прес.
"Президентът е готов да се ваксинира и ще го направи веднага щом неговият медицински екип сметне това за уместно", заяви неговата говорителка Кейли Макенани. Тя обаче подчерта, че приоритет за 74-годишния Тръмп "са работниците на първа линия", припомня Франс прес.

Тръмп се ваксинира, щом лекарите кажат, Пенс тези дни

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън и бившият държавен глава Барак Обама вече дадоха да се разбере, че ще ваксинират публично, за да засилят доверието в кампанията.

Очаква се първата от общо две ваксини да бъде поставена на Байдън най-рано другата седмица, каза представител на преходния му екип, цитиран от Ройтерс.

78-годишният бъдещ президент на САЩ е в рискова група заради своята възраст.

В петък американската Агенция за храните и лекарствата одобри първа ваксина срещу КОВИД-19 - на компаниите Пфайзер (Pfizer) и Бионтех (BioNTech), припомня АФП. Масовата ваксинация на населението в Съединените щати започна в понеделник.

Очаква се американската Агенция за храните и лекарствата да одобри до края на тази седмица втора ваксина - на компанията Модерна (Moderna), отбелязва АФП.

САЩ са най-тежко засегнатата от пандемията държава, като са на първо място в света по брой заразени и починали, посочва ТАСС. По данни на университета "Джон Хопкинс" в страната са регистрирани близо 17 милиона случая на коронавирус. Над 307 хиляди души са починали.
БТА