Марк Рюте
Марк Рюте / БГНЕС
Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) на все още действащия премиер на Нидерландия Марк Рюте, която бе доминираща политическа сила в страната в последните 13 години, е на път да премине в опозиция след болезнената загуба на подкрепа на произведените в сряда предсрочни парламентарни избори, предаде ДПА, като се позова на партийната лидерка Дилан Йешилгьоз-Зегериус.

На среща на партийните лидери в Хага днес Йешилгьоз-Зегериус, която понастоящем е министър на правосъдието, каза, че все пак НПСД е готова да сключи сделка "за търпимост" с десния популист Герт Вилдерс (Партия на свободата), който спечели убедително изборите.

Излизане от ЕС, закриване на джамиите и забрана на мигрантите: Крайните идеи на евентуалния премиер на Нидерландия

"Избирателят се произнесе: НПСД пропуска реда си", каза тя и призова Вилдерс да назначи някого да проучи възможностите за работеща коалиция. За нея на лидера на Партията на свободата са нужни поне две други партии при 37-те места, които му отреждат предварителните резултати от изборите в 150-членната долна камара на нидерландския парламент, посочва ДПА. Вилдерс се нуждае от поне 76 мандата за мнозинство при вземане на решения, уточнява агенцията.
Иво Тасев/БТА