Политическият облик на Нидерландия е пред сериозен катаклизъм след спечелването на парламентарните избори от крайнодесния популист Герт Вилдерс.

Наричан нидерландския Доналд Тръмп, една от най-спряганите му предизборни обещания е изваждането на Нидерландия от ЕС.

Герт Вилдерс може да стане следващият министър-председател на Нидерландия

Очаква се неговата антиислямска Партия на свободата да получи 35 места в 150-членния парламент - над два пъти повече, отколкото на предишните избори през 2021 г. Това е голям изборен шок, чийто отзвук ще се усети в цяла Европа.
 

Герт Вилдерс
Guliver/Getty Images


Манифестът на партията включва призиви за забрана на джамиите, Корана и носенето на ислямски забрадки в правителствените сгради. А преди време партията му организира конкурс за карикатури на пророка Мохамед.

Освен това Герт Вилдерс призова Нидерландия да оттегли неотдавнашните си извинения за търговията с роби, да прекрати доставките на оръжие за Украйна, да свика референдум за напускане на ЕС и да се ангажира с "нулев брой търсещи убежище". Така прогнозата за нидерландското вето на България и Румъния за Шенген не е никак добра. Миналата година нетната миграция в Холандия се е удвоила на над 220 000 души, отчасти поради бежанците, бягащи от инвазията на Русия в Украйна. Но проблемът се влошава от недостига на около 390 000 жилища в страната. Веднага щом научи за победата си, крайнодесният политиик обеща да сложи край на „цунамито от убежища и имиграция“ и да върне страната на нидерландците, предаде агенция Ройтерс.
 

Герт Вилдерс
Guliver/Getty Images



Въпреки победата, партията на Вилдерс далеч няма гаранции и сигурност, че ще сформира коалиция, отбелязва в заглавието си и френският в. "Монд". За да управлява, тя ще трябва да постигне споразумение с формации от дясното и дясноцентристкото пространство. Мнозина анализатори смятат, че лидерите на останалите политически формации в парламента не биха се ангажирали да подкрепят Герт Вилдерс.

Холандска партия организира конкурс за карикатури на пророка Мохамед

И въпреки, че Вилдерс смекчи антиислямската си реторика през последните седмици, няма никакви признаци да се отказва от евроскептицизма си.
БТА, БГНЕС, BBC