Марин Льо Пен и Герт Вилдерс
Марин Льо Пен и Герт Вилдерс / БТА
Марин Льо Пен, председателка на групата на партия "Национален сбор" във френския парламент, поздрави днес "своя съюзник" Герт Вилдерс и неговата крайнодясна Партия на свободата за "впечатляващото му представяне" на парламентарните избори в Нидерландия, предаде Франс прес.

"Поздравления за @geertwilderspvv и Партията на свободата за впечатляващото и представяне на парламентарните избори, което потвърждава засилващия се ангажимент към отстояването на националната идентичност. Това е така, понеже той е от народите, които отказват да гледат как угасва националният пламък, подхранващ надеждата за промяна в Европа", написа Льо Пен в мрежата "Екс".

Пред радио "Франс ентер" Марин Льо Пен изрази задоволство от победата на "един съюзник на "Национален сбор" в Европейския парламент.
Тази победа "показва, че все повече страни в Европейския съюз оспорват функционирането му и желаят да бъде овладяна имиграцията, която много народни смятат за масирана и пораждаща анархия", отбеляза тя.

Във връзка с желанието на Вилдерс да свика референдум за излизане на страната му от ЕС Льо Пен каза, че "нидерландският народ трябва сам да избира съдбата си, както направи впрочем британският народ".

Кандидатката на "Национален сбор" на предишните президентски избори изглежда смята, че подобни референдуми вече не са необходими.

"Победата на Партия на свободата ни показва, че имаме възможност, при условие, че французите се мобилизират, да променим коренно мнозинството в Европейския съюз", каза тя.

Излизане от ЕС, закриване на джамиите и забрана на мигрантите: Крайните идеи на евентуалния премиер на Нидерландия

"Успяхме да поставим Еманюел Макрон в малцинство в Националното събрание, трябва да направим същото - да поставим него и идеологическите му приятели в малцинство - и в Европейския парламент", Льо Пен.



 
Десислава Иванова/БТА