/ БГНЕС
Инцидентът се случва два дни преди изборите
Лидерът на крайнодясна нидерландска популистка партия бе ударен по главата с бирена бутилка при нападение, извършено два дни преди произвеждането на парламентарните избори в Нидерландия, предаде Асошиейтед прес.

Председателят на партията "Форум за демокрация" Тиери Боде бе откаран в болница в град Грьонинген, след като бе нападнат по време на местно събитие, съобщи партията в своя публикация в "Х". 40-годишният Боде е бил приет за лечение от травматолог, след като бил ударен по главата и в близост до окото с бирена бутилка. Пострадал е и охранител.

 
На кадри от публикувано в социалните мрежи видео се вижда как нападател се присмива на Боде в бар. След това лидерът на крайнодясната партия бързо е отведен, а нападателят е надвит.

Възход на крайнодесните в Холандия

Говорител на полицията каза, че има арестуван по подозрение в извършване на атаката. Мотивите все още се разследват.

"Форум за демокрация" изскочи на преден план на провинциалните избори през 2019 г., след като ги спечели с повече от 1 милион гласа, посочва АП. Оттогава партията е разтърсвана от вътрешно недоволство, но въпреки това контролира пет места в 150-местната долна камара на нидерландския парламент.

Миналия месец Боде бе ударен с чадър по главата по време на събитие в белгийския град Гент.

Изпълняващият длъжността министър-председател Марк Рюте заяви в своя публикация в "Х", че е "напълно неприемливо Тиери Боде да бъде нападнат отново.

"Казвал съм го и преди и сега го повтарям категорично: Не докосвайте политици", добави той. Рюте каза още, че се е свързал с Боде, за да му пожелае бързо възстановяване.
Владимир Арангелов/БТА