/ iStock/Getty Images
Френските власти се обърнаха към любителите на литературата в страната и към меценати с призив да бъде събрана сумата от 5,46 милиона долара, за да бъде откупен от тръжна къща оригинален ръкопис на маркиз Дьо Сад (1740-1814), съобщава в. "Таймс".

Събраната сума ще послужи за придобиването от аукционна къща на ръкописа на романа "120-те дни на Содом". Той беше признат от Франция през 2017 година като национално богатство, за да бъде своевременно оттеглен от търг в Париж и да не бъде изнесен в чужбина.

Продават за милиони ръкопис на маркиз Дьо Сад, писан в Бастилията

След това министерството на културата постигна споразумение с организаторите на търга да бъде откупен ръкописът по цени, съответстващи на тези от международния пазар на изкуство. Сега срокът на споразумението изтича.

Културното ведомство би желало да предаде свитъка на Националната библиотека на Франция, една от най-старите в Европа. Тя се слави с най-богатата френскоезична литературна колекция в света.

Романът "120-те дни на Содом" е първото и най-известно произведение на скандалния френски маркиз. Той е сътворен през 1785 година в Бастилията, където Дьо Сад е бил заточен с указ на краля за многобройни престъпления, включително и от сексуален характер.

Текстът е написан само за 37 дни върху тясна 12-метрова хартиена ролка, оформена от малки залепени листчета, който маркизът е успял да вкара тайно в килията си.

Ръкописът представлява чернова, като последните глави на сюжета не са били завършени. 
Дьо Сад нахвърлил само основните линии на сюжета, като решил да отложи работата върху романа за по-добри времена
БТА