папа Франциск
папа Франциск / БГНЕС
Папа Франциск продължи кампанията си против ядрените оръжия, като заяви в годишното си послание за мир, че страхът от ядрено унищожение, въплътен в доктрината за възпирането, дава фалшиво чувство за сигурност, което трябва да бъде заменено от политика, основаваща се на братството и взаимното доверие, предаде Асошиейтед прес.

Папата: Светът е изправен пред едно от най-големите предизвикателства - климатичните промени

Посланието на Светия отец за Световния ден на мира, който Католическата църква отбелязва на 1 януари, беше публикувано днес. То продължава основната тема на неговото посещение в Япония, където папата порица като неморално не само използването на ядрени оръжия, но и самото им притежание. Франциск предупреждава и за опасностите за околната среда, свързани с използването на ядрената енергия.

Също както по време на посещението си в Япония в края на миналия месец, папата свързва екологичните проблеми с въпроси на международния мир и сигурност, заявявайки, че мирът изисква нов начин на взаимодействие между хората и планетата.

Папа Франциск се вози в Нагасаки на папамобил с водородно гориво

"Изправени пред последиците от нашата враждебност едни спрямо други, нашата липса на уважение за общия ни дом и нашата разсипническа експлоатация на природни ресурси, смятани само за източник на незабавни печалби, независимо от местните общности, общото благо и самата природа, ние се нуждаем от екологична трансформация", призовава Франциск.

"Всичко това ни дава по-силна мотивация и нов начин да живеем в нашия общ дом, да приемаме нашите различия, да уважаваме и почитаме живота, който сме получили", добавя той.
БТА