Папа Франциск
Папа Франциск / Gulliver/Getty Images
Папа Франциск определи консуматорското общество като "вирус, който атакува вярата в нейните корени", предаде ДПА.

"Трябва да изобличим заблудата, че човек е щастлив, когато има много неща. Съпротивлявайте се срещу блясъка на консумацията, който е навсякъде този месец", каза папата на меса във Ватикана.

Папата изпрати телеграма до Путин

Той направи това изявление между Черния петък и Киберпонеделника - период на големи намаления в магазините, с който стартира коледното пазаруване.
 


Потребителите в САЩ похарчиха в петък рекордните 7,4 милиарда долара в онлайн пазаруване по данни на компанията за пазарни анализи "Адоби аналитикс".

Той се изказа в подкрепа на разполагането на обществени места на инсталации, изобразяващи Рождество Христово, съобщи Ройтерс.

Папа Франциск се вози в Нагасаки на папамобил с водородно гориво

Папата посети градчето Гречо, източно от Рим, където Свети Франциск от Асизи започва през 1223 г. традицията да се поставят сцени на Рождеството.

Там той подписа апостолическо писмо за значението и важността на тази традиция. "С това писмо искам да насърча хубавата семейна традиция за поставяне на сцена на Рождеството в дните преди Коледа, но също така и за поставянето й на работното място, в училища, болници, затвори и площади", се казва в документа.

Всяка година около Коледа тези сцени стават обект на полемика в страни като САЩ и Франция. Разполагането им на площади често е критикувано от атеисти, поддръжници на свободното слово или секуларистки организации, отбеляза Ройтерс.
БТА