папа Франциск
папа Франциск / БГНЕС
Главата на Римокатолическата църква се обърна в послание към климатичната конференция в Мадрид
Светът е изправен пред едно от най-големите предизвикателства към цивилизацията в глобалните опити да се ограничат климатичните промени, заяви папа Франциск в послание, изпратено днес до участниците в Мадридската конференция на ООН за климата, съобщи ДПА.

Парниковите емисии от изкопаеми горива са се увеличили

"Имаме прозорец от възможности, но не трябва да му позволим да се затвори. Трябва да се възползваме от това обстоятелство чрез отговорни действия в икономическата, технологичната, социалната и образователната сфери, като осъзнаем много добре, колко взаимозависими са нашите действия", добави папата.

Визирайки движението "Петъци за бъдещето", светият отец отбеляза как "младите хора днес показват повишена чувствителност към сложните проблеми, възникващи от извънредното положение (с климата)".

С 2019 година завършва най-топлото десетилетие, регистрирано някога


"Не трябва да предаваме на следващите поколения бремето, да се справят с проблемите, оставяни от предишните. Вместо това трябва да им дадем възможност да си спомнят за нас като поколение, което е обновило и е действало - с честно, отговорно и смело съзнание, за фундаменталните нужди от сътрудничество, с оглед да се запази и развие нашият общ дом", заключи папа Франциск.
 
БТА