/ Дарик, архив
Има повече от 1000 обекта на световното наследство на ЮНЕСКО, от които около 830 са културни. Това са забележителности или райони, които имат толкова голямо културно, историческо или научно значение, че са подписани международни договори с цел да бъдат защитени. В момента обаче повече от 50 от тях са застрашени и ако не бъдат взети мерки, могат да бъдат безвъзвратно разрушени, се посочва на уебсайта на ЮНЕСКО.

Ето 8 от най-застрашените културни обекти в света.

Историческият център на Шахрисабз, Узбекистан

Значение: Разположен на древния Път на коприната в южната част на Узбекистан, този исторически център датира отпреди 2000 години и е служил като културен и политически център на областта Кеш през XIV и XV век. Защо е застрашен: През 2016 г. ЮНЕСКО го добавя в списъка на световното наследство в опасност вследствие на развитието на туристическа инфраструктура, която предвижда разрушаване на исторически обекти и сгради.

Древният град Алепо, Сирия

Значение: Алепо е бил свидетел на възхода и падението на няколко империи и цивилизации, включително на хетите, асирийците, арабите, монголите и османците. Защо е застрашен: През 2013 г., след ескалацията на въоръжения конфликт в страната, ЮНЕСКО добави Алепо - както и още шест сирийски града - към списъка на световното наследство, застрашени от унищожение.

Средновековни паметници в Косово

Четирите основни сгради на обекта представляват връхната точка на византийско-романската църковна култура. Защо е застрашен: През 2006 г. ЮНЕСКО добавя тези паметници към списъка на световното наследство в опасност поради нарастващата политическа нестабилност в региона, която затруднява управлението и опазването на обекта.,

Археологическа зона Чан Чан, Перу

Като столица на царство Чимор, Чан Чан, голям град от тухли в долината Моче на територията на днешния град Трухильо, достига своя разцвет през XV в. и се превръща в най-големия град в предколумбова Южна Америка. Защо е застрашен: През 1986 г. ЮНЕСКО добавя Чан Чан към списъка на застрашените паметници на световната култура. Чан Чан е застрашен от незаконни земеделски практики, претенции за частна собственост към земята и проблеми с преместването, както и от прекомерно развитие на градовете и инфраструктурата.

Старият град на Ерусалим и неговите стени 

Смятано за свещено място от трите авраамически религии, културното значение на Йерусалим е огромно. Например мястото, където се намира Куполът на скалата - ислямско светилище от VII в., е признато от трите религии като мястото на жертвоприношението на Авраам. Защо е застрашен: През 1982 г. ЮНЕСКО добавя Йерусалим в Списъка на световното наследство в опасност в условията на противоречия, както е посочено на уебсайта на организацията. Йерусалим е застрашен поради рушенето на религиозни ценности, модерни планове за градско развитие, липса на поддръжка и отговорно управление, наред с други причини.

Град Самара, Ирак

През IX в. тази бивша мощна ислямска столица управлява провинциите на Абасидската империя, която се простира от Тунис до Централна Азия. Защо е застрашен: През 2007 г., същата година, в която е обявен за културно наследство, ЮНЕСКО добавя Самара към Списъка на световното наследство в опасност. Според ЮНЕСКО основните заплахи за обекта произтичат от липсата на подходящо управление от страна на местните власти.

Историческият център на Виена, Австрия 

Австрийската столица се развива от ранни келтски и римски селища в средновековен и бароков град и се превръща в столица на Австро-Унгарската империя, по време на която се утвърждава като водещ европейски музикален център. Защо е застрашен: През 2007 г. ЮНЕСКО включи историческия център на Виена в Списъка на световното наследство в опасност заради предложен нов проект за високо строителство, който може да окаже негативно влияние върху него.

Абу Мена, Египет

Свещеният град, манастирският комплекс и християнският поклоннически център са построени върху гроба на мъченика Мена от Александрия, починал в края на III в. Защо е застрашен: През 2001 г. ЮНЕСКО добавя археологическия обект към списъка на застрашените си обекти, след като селскостопанските дейности в района водят до значително повишаване на нивото на водата в почвата, което води до срутване на древните структури.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС