Палестинците отхвърлиха условията на Нетаняху за мирно споразумение
Палестинците отхвърлиха условията на Нетаняху за мирно споразумение / снимка: Reuters

Палестинците отхвърлиха трите условия, които израелският премиер Бенямин Нетаняху посочи като основа за постигането на израелско-палестинско мирно споразумение, предаде ДПА. Главният палестински преговарящ Саеб Еракат дори ги определи като неприемливи.

"Има разлика между преговори и диктовка", заяви Еракат на пресконференция в Рамала, на Западния бряг. Така той коментира изказването на Нетаняху, че всяко мирно споразумение трябва да се основава на край на конфликта между израелците и палестинците, върху признаването на Израел като национална държава на еврейския народ и върху трайни договорки по въпроса за гарантиране на сигурността на Израел.

Израелският лидер постави тези условия на заседанието на израелския кабинет.

На пресконференцията Еракат заяви, че преките преговори между Израел и палестинците, които би трябвало да започнат в началото на следващия месец, може и да бъдат прекратени бързо, ако Израел поднови строителството на нови селища и разширяването на стари селища на Западния бряг след приключването на 10-месечния мораториум върху строителните дейности в палестинската територия. Действието му изтича на 26 септември, съобщава БТА.

"Израел трябва да избира между колонизацията и мира", каза Еракат, цитиран от Франс прес.

"Ако Нетаняху реши да поднови търговете за възлагането на обществени поръчки за строителни дейности на Западния бряг, така той ще реши да сложи край на преговорите", предупреди Еракат.

Главният преговарящ каза, че палестинският президент Махмуд Абас е написал писмо до Квартета за мир в Близкия изток по този повод и е изразил надежда, че Четворката ще принуди Израел да прекрати заселническите си дейности на Западния бряг.